Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: október, 2019

KDSZ Bowling 2019.10.24.

Kép
A KDSZ az őszi szünet előtt még egy utolsó közösségi programot tartott, aminek keretében a Sugárba mentünk el Bowlingozni. A programot mindenki nagyon élvezte, ahogy a képen is látszik. 

KDSZ Túra 2019.10.23.

Kép
A KDSZ a nemzeti ünnepre tekintettel egy közös túrával óhajtott megemlékezni az 56-os hősök előtt. A túra a Nagy-Szénás hegycsúcsra irányult, ahonnan csodálatos körpanoráma tárulkozott elénk. Látszott innen a Budai-hegység, Budapest egyes részei és gyönyörűen kivehetőek voltak a Pilis vonulatai, messzebb pedig még a Gerecse lankái is felsejlettek. A túra során Nagykovácsiból emelkedtünk fel a Kutya-hegy érintésével a Nagy-Szénásra, majd onnan a Hosszú-árkon keresztül Pilisvörösvárra, itt hazaindulás előtt betértünk az Emil cukrászdába egy fagyira.

Közpolfogás 2019.10.22.

Megrendeztük az idei év második Közpolfogását Máté moderálásában, ahol az újakat is beavattuk ennek az egyedi KDSZ vita formátumnak a rejtelmeibe. Az esemény során sikerült jobban megismernünk és megértenünk mások nézeteit különböző aktuális közpolitikai témákban. Volt szó a kurd helyzetről, a Brexitről, a Honkongi tüntetésekről is.

Közpolitika alapjai II. 2019.10. 21.

A kurzus második alkalma alatt sikerült elmélyülnünk a közpolitikai ciklus bizonyos elemeiben, így a probléma és cél meghatározásban, illetve az ex ante elemzésekben. A közpolitikai ciklus valóságban való leképezésére, pedig egy esettanulmányt is megismertünk Áron jóvoltából. Köszönjük neki a kurzus megtartását.

Önkormányzati választások kibeszélő 2019.10.16.

A vasárnapi választásokra tekintettel idén is szerveztünk egy kibeszélőt, ahol mint mindig volt mit kibeszélni. A beszélgetés helyszíne most, több csavar után az Africafé lett, ahol nyugodtan tudtuk megbeszélni a vasárnapi élményeket. Mindenki megosztotta a saját települése erdeményeit, majd kicsit elemeztük is ezeket egy pohár sör elfogyasztása mellett. Ezek után az okokról és a következményekről is beszélgettünk és annyit mindenképp meg tudtunk állapítani, hogy politikai szempontból izgalmas évek elé nézünk.  

Vitaest II. 2019.10.15.

Megtartottuk a félév második Vitaestjét mostmár az újoncok részvételével. A téma az volt, hogy a kormány beterjesztette az Európai Uniós döntési mechanizmus konszenzusosról többségire történő átalakítását, ez elég aktuális volt a kurd kérdés majdnem magyar vétója miatt. A vitában szerencsére az újak is megmutathatták képességeiket végül egy erős küzdelemben a többségi (kormány) oldal nyert. 

Közpolitika alapjai I. 2019.10.14.

Az idén is megrendezésre került a hagyományosan az elsősöknek szóló Közpolitika alapjai kurzusunk, ahol Áron senior tagunk segítségével megismerkedhettek az elsőéveseink a közpolitika alapjaival, legfőképpen a közpolitika a fogalmával, az eszközeivel és a közpolitikai ciklussal. Az óra végén egy tárgyalásszimulációban is résztvehettek az érdeklődők. 

Bevonó buli 2019.10.10.

Az idei Tagfelvételünk lezárásaként bevonó bulit tartottunk az Andersen 1-ben, ahol is üdvözöltük az új tagokat. Őrült csocsóversenyre került sor a régi motorosok és az újoncok között, melyen végül a tapasztalat győzedelmeskedett. Az esete folyamán sok méter sör fogyott, az újak belejöttek a Közivás ízébe. Nagy taps fogadta a nagy öregek megjelenését, élükön Zolival, aki a hadtestével továbbnyomult az éjszakában. Az este a többségnek végülis a mekiben zárult. Reméljük mindenki jól érezte magát!

Az önkormányzati rendszer az elmúlt 30 évben - Zongor Gábor előadása 2019.10.01.

Kép
A magyar önkormányzatok 30 éve A KDSZ 2019-es tavaszi félévében szervezett szakmai estek első vendégelőadója Dr. Zongor Gábor, önkormányzati szakértő, korábbi TÖOSZ elnök, nyugalmazott önkormányzati érdekvédő volt. Zongúr Úr előadásának aktualitására mi sem világít jobban rá, hogy október 13.-án hazánkban önkormányzati választásokat rendeznek. Az előadás tartalmi szempontból rendezett, és az időkorlát ellenére roppant széleskörű volt. Az előadó a témákat saját élményekkel is színesítette, úgyhogy igen jó hangulatban telt ez a bő másfél óra. Az első al-téma, az önkormányzati rendszerek kialakulása volt. Minden a tanácsrendszerből indult ki, ami 1950 és 1990 között működött Magyarországon. Ezen rendszernek fő jellemzői voltak a állami túlsúly, a patriarchális, hierarchikus centralizálódás, ami azt jelentette, hogy az állami intézményi rendszerben felülről szinte minden le volt szabályozva, kvázi szinte a tanácsokat csak végrehajtó hatalomként használták, alig volt mozgásterü