Bejegyzések

KDSZ Közgyűlés 2021.05.27.

Kép
 Idén május 27-én került megrendezésre a KDSZ közgyűlése, ezúttal online formában. A közgyűlésen a tagság elfogadta az alapszabály módosítására vonatkozó elnökségi javaslatokat, így a diákszervezet új nevét ( KDSZ - Közpolitikai Diákszervezet ) és lógóját is. Emellett döntöttünk az YBG-vel való együttműködésről is. Ezután a leköszönő elnökség munkájáról tartott beszámolót Csobánczi Máté elnök, majd megválasztásra került a KDSZ új elnöksége, amelynek tagjai: Csobánczi Máté , elnök Folyovich Péter , általános alelnök és marketing referens Szebeni Réka , szakmai alelnök Mayer Dániel , közösségi referens Ezt követően a közgyűlés tiszteletbeli elnökké Csontos Tamás t, tiszteletbeli elnökségi taggá pedig Frózsi-Nánássy Áron t és Árvai Lujzá t választotta.

Összefoglaló a 2021-es tavaszi félévről

 A 2021-es tavaszi félévet sajnos teljes egészében online kellett lebonyolítanunk, azonban így is számos programon vehettek részt diákszervezetünk tagjai.  A szokásos KDSZ Keddeken lehetőségünk volt a Közpolfogások keretein belül kibeszélni a legérdekesebb közpolitikai témákat. Emellett megrendezésre került alumni-előadássorozatunk, ahol a KDSZ korábbi tagjai mutatták be karrierjüket és tartottak előadást hozzájuk közelálló témákról. Februárban egy sikeres online nagyelőadást is lebonyolítottunk, amelyen Bod Péter Ákos tanár úr adott elő a több, mint 140 fős hallgatóság számára. A félév második felében a Közpolitika Intézet segítségével megtartottuk a Közpolitika Alapjai kurzust, amely során a diákszervezet tagsága az intézet oktatóinak segítségével betekintést nyerhetett a közpolitika működésébe. A félév végén egy éves kihagyás után ismét megrendezésre került a KDSZ Szakmai Konferencia, ahol a KDSZ tagjai adhattak elő az általuk kutatott témákról. A szakmai programok mellett online kö

Közpolfogás 2021.05.11.

Kép
 A félév utolsó KDSZ Keddjén Szilassi Ábel vezetésével beszéltük ki a legérdekesebb aktuális közéleti témákat. Reméljük, hogy mindenki jól érezte magát!

KDSZ Szakmai Konferencia 2021.05.06.

Kép
 A héten megrendezésre került a KDSZ Szakmai Konferencia, amelyen diákszervezetünk tagjai az általuk kutatott témákról tarthattak előadást. Az idei konferencián az alábbi előadásokat hallgathatták meg a jelenlévők:  Mészáros Márton: A kínai fejlesztő állam Csontos Tamás: A negyedik ipari forradalom munkaerőpiaci hatásai az európai kapitalizmus válfajokban Bánki Bence: Dél-Szlovákia, az elhanyagolt régió? Szlovákia magyarlakta területeinek gazdasági teljesítménye a politika árnyékában Csobánczi Máté: A részvételi költségvetés modelljei Szalay Ádám: Globális ellátási- és értékláncok Bízunk benne, hogy mindenki jól érezte magát!

Hajnal György előadása 2021.04.29.

Kép
 Közpolitika alapjai kurzusunk záróalkalmán Hajnal György tanár úr, a Gazdaság- és Közpolitika Intézet vezetője tartott számunkra érdekes és színvonalas előadást a közpolitikák szakmaiságáról és átpolitizáltságáról, amelyet ezúton is köszönünk!

Kemény Kornél előadása 2021.04.27.

Kép
 Alumni-előadássorozatunk utolsó alkalmán Kemény Kornél, a KDSZ korábbi elnöke érkezett hozzánk, és a startupokról, illetve a közösségi finanszírozásról tartott érdekes előadást, amelyet ezúton is köszönünk!

Kádár Krisztián előadása 2021.04.22.

Kép
 Közpolitika alapjai kurzusunk második előadásán Kádár Krisztián tanár úr adott elő az állammal szembeni attitűdökről. A színvonalas és érdekes előadást ezúton is köszönjük!

Vers Ádám előadása 2021.04.20.

Kép
 A héten alumni-előadássorozatunk keretein belül a KDSZ alapító elnöke, a jelenleg a miniszterelnökségen dolgozó Vers Ádám adott elő karrierjéről és munkájáról, illetve válaszolt a felmerülő kérdésekre. Az érdekes beszélgetést ezúton is köszönjük!

Bartha Attila előadása 2021.04.15.

Kép
 A héten megkezdődött a közpolitika alapjait bemutató előadássorozatunk, amelyet a Közgazdálkodás és Közpolitika Tanszék segítségével rendezünk meg. Elsőként Bartha Attila tanár úr adott elő a közpolitikai változásról és reformokról, az érdekes és színvonalas előadást ezúton is köszönjük!

Retezi Richárd előadása 2021.04.13.

Kép
 Alumni-előadássorozatunk harmadik alkalmán Retezi Richárd, a KDSZ korábbi alelnöke mutatta be karrierjét, illetve tartott előadást a mesterséges intelligencia gyakorlati alkalmazásairól. A színvonalas és érdekes előadást ezúton is köszönjük!

Sztanó Gábor előadása 2021.03.23.

Kép
 A héten megrendezésre került alumni-előadássorozatunk második alkalma, ezúttal Sztanó Gábor jelentkezett be hozzánk az Egyesült Államokból, majd tartott érdekes előadást a monetáris politikáról, amit ezúton is köszönünk!

Közpolfogás 2021.03.16.

Kép
 A héten megtartottuk a félév második közpolfogását, amelyen ezúttal hazai és EU-s közéleti témák voltak terítéken. Reméljük mindenki jól érezte magát!

Beszélgetés az alapjövedelemről 2021.03.02.

Kép
 Az idei félév első zártkörű előadásán a jubileumi programsorozat keretein belül a KDSZ korábbi elnöke, az Összehasonlító és Intézményi Gazdaságtan tanszék adjunktusa, Golovics József érkezett hozzánk, aki beszélt a saját karrierjéről, majd egy kötetlen beszélgetést vezetett le a feltétel nélküli alapjövedelem témájában, amelyet ezúton is köszönünk!

Bod Péter Ákos előadása az államadósságról 2021.02.25.

Kép
Az idei félév nagyelőadását Bod Péter Ákos egyetemi tanár, az MNB korábbi elnöke tartotta. Az online előadáson a Tanár úr több, mint 140 érdeklődő előtt fejtette ki gondolatait és válaszolt az érdeklődők kérdéseire. A színvonalas előadást ezúton is köszönjük!

Évnyitó gyűlés és közpolfogás 2021.02.09.

A félév első hetén megtartottuk évnyitó gyűlésünket, majd sor került az első idei közpolfogásra is, ahol érdekes, aktuális közpolitikai témákat veséztünk ki, immáron Szilassi Ábel vezetésével. Reméljük, hogy mindenki jól érezte magát!

Adománygyűjtés a KorházSulinak!

Kép
A napokban a Human Behaviour Associationnel és a Vállalkozásfejlesztés Klubbal közösen mi is csatlakoztunk a Female Management Network által szervezett adománygyűjtésbe, melynek keretein belül a KórházSulinak szeretnénk minél több adományt gyűjteni! A KórházSuli tartósan beteg gyerekeknek, fiataloknak segít abban, hogy minél könnyebben vissza tudjanak integrálódni a közösségbe. Önkénteseiket folyamatosan képzik annak érdekében, hogy a lehető legtöbb, legmegfelelőbb segítséget tudják nyújtani.  Csatlakozz Te is hozzánk, oszd meg az eseményt, hogy minél többekhez eljusson! Segíts Te is, hogy segíthessünk!

A járványkezelés közpolitikai tanulságai Európában 2020.12.08.

Kép
A Gazdaságpolitika és Közpolitika Intézettel közösen szervezett előadáson az európai járványkezelés közpolitikai tanulságait jártuk körbe. Az eseményen először bemutatkozott a közgazdálkodás és közpolitika mesterszak, majd Bartha Attila, szakfelelős, a Közgazdálkodás és Közpolitika Tanszék egyetemi docense ismertette kutatási eredményeit az európai járványkezeléssel kapcsolatban. Végezetül pedig Hajnal György, intézetvezető Magyarország és Lengyelország esetében külön kitért a koronavírusjárvány és az illiberális transzformáció összefüggéseire is.

Alapjövedelem és egyenlőtlenségek 2020.11.24.

Kép
 A héten Gébert Judit közgazdász, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa tartott nekünk interaktív online előadást, amelyen a feltétel nélküli alapjövedelemről, a mellette és ellene szóló érvekről, valamint az alapjövedelem alternatíváiról is szó esett. Az előadást ezúton is köszönjük!

Előadás a korrupciókutatásról 2020.11.10.

Kép
 A héten megtartottuk utolsó élő KDSZ szakmai programunkat, melynek során egykori tagunk Barczikay Tamás beszélt nekünk a korrupció és a politikai pártok népszerűségének kapcsolatáról.  Köszönjük a színvonalas előadást! Reméljük mindenki nagyon élvezte!

Kvízest 2020.11.03.

Kép
Az intenzív héten megrendezésre került kvízestünk, melynek keretein belül előkerült az amerikai elnökválasztás, illetve sok más témakört is érintettünk.  A játékmester szerepét idén Folyovich Péter töltötte be. A megjelent csapatok pedig komoly taktikai és szakmai tudásukról tettek tanúbizonyságot.  Köszönjük mindenkinek aki eljött, találkozunk a következő kvízesten!

Közpolfogás I. 2020.10.20.

A héten megtartottuk a félév első Közpolfogását, melynek során megvitattunk rengeteg aktuális témát, például az amerikai elnökválasztást, illetve az azeri-örmény konfliktust.  Reméljük, mindenki élvezte! 

Vitakör I. 2020.10.13.

Megtartottuk a félév első Vitakörét, amelyen immár új tagjaink is részt vettek. A vita során a kormány egy olyan javaslatot nyújtott be, amely a béreket a munka társadalmi hasznossága alapján határozná meg. A tervezet parázs vitát szült, heves szópárbajok alakultak ki az ellenzék és a kormány tagjai között. A legmeggyőzőbbnek végül a nyitó ellenzék csapata bizonyult, de nem sokkal maradt le mögöttük a záró kormánypárti csapat.  Ezúton is köszönjük a lebonyolítást a Corvinus Vitaklubnak!

I. Magyary Konferencia 2020.10.02.

Kép
Részt vettünk az I. Magyary Konferencián, ahol érdekesnél érdekesebb előadásokat hallgathattunk meg aktuális témákban, köztük három KDSZ-es előadóét is. Ezúton is köszönjük a meghívást a  Magyary Zoltán Szakkollégium nak!

Gyenge forint, erős ország? 2020.09.29.

Király Júlia, az MNB egykori alelnöke volt a vendégünk, aki a magyar jegybanki politikáról, a forint árfolyamának alakulásáról, annak okairól és jelentőségéről tartott előadást. Ezenkívül többek között szó esett még a koronavírus okozta válság kezeléséről is. Az előadás IDE kattintva visszanézhető.

Infóest 2020.09.22.

 Az idei félévben is megtartottuk Infóestünket, melyre a járványügyi helyzetre való tekintettel rendhagyó módon online került sor.  Az esemény  IDE  kattintva visszanézhető. (Kezdés: 4:57-től) Ha sikerült meggyőznünk, akkor  EZEN  a linken keresztül tudsz jelentkezni hozzánk.

Elindult a Tagfelvétel a KDSZ-be!

Érdekel a közpolitika? Foglalkoztatnak gazdaságpolitikai kérdések? Szeretnél csatlakozni egy szervezethez, ahol mindez megtalálható? Akkor lépj be a KDSZ-be! Jelentkezési határidő: 2020. október 2. 23:59 CSATLAKOZNÉK!