Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: december, 2019

Rendszerváltás félév 2019 ősz

Lezárult a KDSZ Rendszerváltás féléve! Ezúton is köszönjük a vendégelőadóinknak és a Közpolitika és Gazdaságpolitika Intézetnek a közreműködést a programsorozat megrendezésében! A szemeszter során izgalmas előadásokkal, vitaestekkel és játékos kvízesttel ismerhettük meg a Rendszerváltást és dolgozhattuk fel az azt követő 30 év önkormányzati, közoktatási, gazdasági és politikai fejlődését. Jelen kiadványban mutatjuk be tagjaink tolmácsolásában mit is tanultunk a félév során. Elolvasom a kiadványt! 

KDSZ Évzáró gyűlés és Közpolfogás 2019.12.10.

Sor került a KDSZ utolsó szakmai programjára a félévben. Sőt ha jobban belegondolunk az évtized utolsó KDSZ-es szakmai programján vehetünk részt. Összefoglaltuk a szemeszterünket egy évzáró gyűlés keretében, majd átadtuk az idei A Félév KDSZ-ese díjat, melyben most Kiszler Zsófia új tagunk részesült. A gyűlés lezárása után Közpolfogást tartottunk, ahol aktuális politikai témákról beszélgettünk. Legfőképpen Vona Gábor javaslatáról beszélgettünk, hogy a köztársasági elnök, a legfőbb ügyész és a médiatanács elnökét közvetlenül válasszuk meg. Hosszú vitát követően a beszélgetést tovább folytattuk az All-in-ben egy hideg sör mellett. 

KDSZ Színház 2019.12.07.

Kép
A KDSZ az eddigi szokásaihoz híven idén is kulturális programot szervezett. Idén a Radnóti Színházba mentünk a Kakukkfészek című előadás megtekintésére. A darab bővelkedett az érthető jelenetekben, a kidolgozott karakterekben, a lassú és szájbarágós történetmesélésben, illetve tartózkodott az elvont és funkciótlan művészkedéstől. Ennek köszönhetően mindenkinek a tetszését elnyerte a darab. Voltak olyanok, akiket annyira átjárt a darab szelleme, hogy a már nem is kellett beülniük a második felvonásra, olyan mély nyomokat hagyott bennünk, az első. Azok, akik szíve nem volt még eléggé nyitott a darab befogadásához a második felvonáson is maradtak, és olyan élményekben volt részük, melyeket nem is vártak. Összességében annyit mondanék: "Mexikó,szivárvány". 

A politika rendszer változásai az elmúlt 30 évben - Szakmai Est Gedeon Péterrel 2019.12.03.

Kép
A politikai rendszer változásai az elmúlt 30 évben A KDSZ Rendszerváltás félévének tematikus előadásai közül a negyediket és egyben utolsót Gedeon Péter, a Corvinus Egyetem oktatója, a Gazdaságpolitika és Közpolitikai Intézet munkatársa tartotta, méghozzá a rendszerváltás óta hazánk politikai rendszerében bekövetkezett változásairól. Elsőként az előadó a demokratikus kapitalizmus fogalmáról beszélt. Demokratikus kapitalizmus akkor jön létre, ha mind a politikai mind a gazdasági szférában verseny valósul meg. Abban az esetben, ha e kettő körül akár az egyikben is korlátozott hozzáférésről beszélünk (North-Wallis-Weingast), nem működik a verseny, már nincsenek meg, vagy sérülnek a demokratikus kapitalizmus feltételei. Ilyenkor jelennek meg az egyéb államformák az archaikus társadalmakban, a szocialista rendszerben, stb., ahol a politika és a gazdaság nem válik el egymástól. A történelem folyamán megfigyelhető, hogy ezen ’egyéb’ államformákból alakult ki a demokratikus kapitalizm

KDSZ Karácsonyi buli 2019.11.30

Idén is megtartottuk hagyományos karácsonyi bulinkat. A mostani mulatságra a Habsburg rezidencián került sor, ahol ünnepi hangulatban tölthettünk el egy jó kis szombat estét. Az este vége a víz témájának körül rajongásában tornyosodott ki. Sajnos kép nem készült, mert annyira belelendültünk a buliba, hogy mire észbe kaptunk már vége is lett.